Öloppet swim-run 2015

Viloveckor. Så var tanken efter Ironman i Zurich. Men så ficka jag en förfrågan från Magnus Carlsson om jag ville vara med och köra Öloppet tillsammans med honom. Sprinten då, 20 kilometer löpning, och 2,6 km simning. Jag var sugen, men var tvungen att fundera och stämma av med Linda. Vi skulle trots allt bort dagen innan. Men vi skulle inte sova över, och jag tackade ja.

Fast swim-run, jag kände till konceptet, men inte hur det gick till mer i detalj. Så jag satt en kväll framför datorn och läste på. Framförallt fanns det ett väldigt bra inlägg på Icebugs sida, http://icebug.com/se/swimrun/. Det visade sig senare att det var Magnus som skrivit detta.

Jag ville inte klippa av min våtdräkt, och jag visste att jag inte skulle klara att springa i min heldräkt, så jag gjorde en snabb beställning av en shorty dräkt på nätet. Det finns inte så många modeller av swim-run dräkter, och de som finns är ganska dyra, så jag fastnade för denna modellen: http://www.seapro.se/sv/artiklar/vatdrakt-shorty-limax-herr-3.html. Snabb leverans, jag fick den redan på Onsdagen efter att beställt på tisdagen, och på Torsdagen tänkte jag testa utrustningen. Hade bestämt mig för att köra utan paddlar och dolme, då detta gick långsammare när jag testade i bassäng.

Och vilken känsla! att bara kunna kasta sig i vattnet, simma lite, springa upp på andra sidan och fortsätta springa! Visst, det var lite bökigt at springa i våtdräkt, men det gick ändå helt ok. Körde ett kort pass i surtsjön.

thumb_IMG_3190_1024

Så var det dags för start! Jag och Magnus hade bestämt att vi skulle se detta som en kul grej, och inte trycka på alltför hårt på löpningen. Jag hade ju som sagt vilovecka, och höll igen med träningen innan. Bara några små motionspass för att hålla igång kroppen lite.

10.00 gick starten. Vi ställde oss någonstans mitt i fältet ibland de övriga 250 lagen som ar med i sprinten. Men det var svårt att hålla igen lika mycket på den inledande löpningen ner till vattnet som övriga lag, så vi sprang upp oss några platser till kanske 1:a tredjedelen av fältet innan det var dags för första simningen. 620 meter från Styrsö till St. Mosskullen.

Och simma är vi ungefär lika bra, eller dåliga, på. Jag lade mig först, och sedan följde Magnus mina fötter med paddlar och dolme. Jag la mig lite till vänster om övriga fältet för att få lite fritt vatten, och simningen flöt på ganska bra, även om det inte gick speciellt fort, så 12:30 senare kunde vi kliva upp på land och springa. Trodde vi… Fullt med folk på klipporna framför, och ingen möjlighet att springa om gjorde att det var mer gå än springa. Det var inte förrän vi kom till Köpstadsö som vi kunde springa på lite grand, och då sprang vi fel….

Jag hade skrivit ner alla sträckor vi skulle springa/simma på armen, för att ha koll på om det var värt att ta av sig simmössan eller inte, och det var inte förrän vi kom till Brännö som det verkligen var värt att ta av sig lite på huvudet. 6 km löpning med bara två kort vattenpassager som vi vadade igenom.

 

thumb_IMG_3188_1024

Simningen hade gått bra så långt. Små korta och i vissa fall dyiga sträckor i lugnt vatten. Inga maneter eller vågor att tala om. Men efter krokholmen skulle vi ta oss 570 meter till Känsö, och här var det mer öppet hav känsla. Större vågor och djupare vatten.

Jag hade svårt att hålla kursen, och när jag kollade bak, så hade Magnus släppt mina fötter. Jag väntade in honom några gånger, men med 50 meter kvar simmade jag på. 16 minuter tog sträckan, och även om den var 50 meter kortare än den inledande simningen, var vi nästa 4 minuter långsammare. Magnus hade problem i vågorna, och nu hade maneterna också börjat visa sig.

Men de lag vi hade släppt förbi oss under simningen sprang vi snabbt förbi på öarna däremellan. Magnus höll uppe farten på stigarna och grusvägarna, och jag på stenarna och klipporna.

Två simningar i lika jobbiga förhållanden till så var vi framme på Styrsö igen. Nu väntade dryga 6 kilometers löpning innan målgång. Magnus var väldigt pigg, men mina ben vill inte riktigt hänga med innan jag fått upp värmen. Men efter ett par kilometer i 4:30 fart, så började jag få upp värmen, och sista kilometrarna kunde vi trycka på i fart närmare 4 minuter per kilometer. Vi kunde passera några lag till, och när mållinjen närmade sig lade vi in en sista spurt.

thumb_IMG_3191_1024

Vi hade ingen aning om vilken plats vi kommit in på, men var mycket nöjda med loppet totalt sett. Under 3 timmar i total tid var bra för en swim-run debut, och vi placerade oss på 12:e plats i herrklassen och 19:e totalt av alla lag, vilket är helt ok.

Det var ju trots allt upplevelsen som var det stora målet, tid och placeringar var helt sekundärt denna gången. Men det gav mersmak! Även om jag är urdålig på att simma, så är det en fantastisk skön känsla att kunna slänga sig i havet och ta sig dit man vill. Kroppen blir farkosten så att säga.

Så detta kommer jag att göra om, tack Magnus för att du drog med mig på detta!

Här är de officiella resultatet:
http://oeloppet.r.mikatiming.de/2015/?pid=list

Och här är länken till aktivitet på garmin connect:
https://connect.garmin.com/modern/activity/853309884

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *