Om mig

Jag heter Tomas Amneskog, och är 4-barnsfar på 47 år. Jag ligger mitt emellan elit och vanlig motionär, älskar hård träning och extrema utmaningar.

Jag bor på en liten gård, och försöker numera att leva i harmoni med naturen. Mitt mål är att producera 25% av allt vi äter själv, och resten skall vara ekologiskt hållbart. Jag är inte där ännu, men jobbar på det. Vi odlar inte tillräckligt mycket själva, men all mat vi äter är ekologisk och fri från socker och tillsatser.

I början av 2012 bestämde jag mig för att åka vasaloppet. Jag var 39 år, hade bara spelat korpfotboll, överviktig och i urdålig form. Jag visste att jag var tvungen att göra upplägget gradvis. Jag la om kosten, började gå på gym 2 gånger i veckan. Jag ökade på med 1 löppass i veckan, och märkte snart hur bra jag började må.

Efter ett halvår hade jag gått ner 15 kilo, och hade börjat löpträna 2 gånger i veckan. En vän sa till mig att testa långpass, och efter det var jag fast. Jag sprang lidingöloppet på hösten 2012 på 2:39, och 2013 körde jag mitt första vasalopp på 7:28. Första gången i mitt liv som jag stod på längdskidor var 3 månader tidigare.

Det var lika bra att göra en svensk klassiker tänkte jag, så jag köpte en cykel i mitten av mars, och cyklade vätternrundan på 9:51 i juni, gjorde vansbrosimmet på 59 minuter i juli, och började träna alltmer.

Hösten 2013 sprang jag lidingöloppet på 2:18, 2014 sprang jag på 2:12, i januari 2014 sprang jag mitt första marathon, sandsjöbacka trail.

Då kände jag mig nöjd med att göra en svensk klassiker, men nu känner jag att det finns något mer som lockar. Jag vill springa längre, hårdare. Hitta kickarna. Oavsett om det handlar om träning, tävling eller upplevelser.

Vägen dit går via ultralöpning, och målet är att det skall vara lika naturligt att springa som att gå. Hösten 2014 sprang jag min första ultramara, Ultima Frontera 55k i Spanien, och våren 2015 min andra, BUM 87km, innan jag genomförde  Templiers Endurance trail på 100km och 4800 höjdmeter i Oktober 2015.

Jag gillar den omväxling som en svensk klassiker ger i träningen, och sommaren 2015 genomförde jag min första Ironman, i Zurich.

GARMIN PROFILE:
http://connect.garmin.com/profile/amneskog

RUNKEEPER PROFILE:
http://www.runkeeper.com/user/thomee

ITRA PERFORMACE INDEX

http://www.i-tra.org/page/278/Performance_index.html?id=574228&nom=AMNESKOG

DEUTSCHE ULTRAMARATHON VEREINGUNG

http://statistik.d-u-v.org/getresultperson.php?runner=608707

duv_banner

4 tankar kring ”Om mig

 1. Hej Tomas!

  Har läst alla dina inlägg och är sjukt imponerad av din resa från soffpotatis till elitmotionär. Är själv sugen på att kanske åka till Madeira för ett 17km lopp i bergen.

  Min fråga är var man kan beställa Hotshot ifrån?? På deras hemsida verkar de bara skicka inom USA. Jag är beredd att prova det mesta då jag mer eller mindre alltid haft problem med kramp eller ömmande vader.

  Med vänlig hälsning

  Chrille

  1. Hej Chrille

   Ja, det går bara att beställa hotshot från USA. Jag har dock en förpackning kvar om du vill testa.
   Annars rekommenderar jag dig att testa salttricket. När du börjar känna av kramp, ta en pappersförpackning med salt, och häll in det i munnen. Ta lite vatten och skölj runt så att saltsmaken sitter kvar innan du sväljer ner. Drick inget vatten direkt efteråt, utan vänta i 5 minuter. Hjärnan reagerar på saltsmaken direkt, och krampen löser upp sig. Hitshot kanske fungerar förebyggande, men inte för att fixa krampen när den uppstår. Du kan också testa magnesiumspray direkt på vaderna, det har inte jag gjort ännu, men kommer att göra.

   Mvh Tomas

 2. Hej igen och tack för tipset. Menar du typ en pappersförpackning från McDonalds eller?? Bra om de är smidiga och ta med sig.

  Mvh

  Chrille

  1. Ja, precis. Smidiga att ha med sig som backup när inget annat fungerar. Jag gör även egen gel som jag har i små 150 ml flaskor, där jag blandar i extra elektrolyter så att blandingen smakar klart salt. Det ger samma effekt, men det ger även energi och eller koffein beroende på hur jag har blandat dom. Elektrolytpulver och alla andra ingredienser du vill ha till egen gel kan du köpa på myprotein.se till exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *