Personbästa på Sylvesterloppet!

Efter en bra träningsmånad i december där jag lyckades klämma in 31 löppass och bara 3 dagar utan löpning, så var det dags för sylvesterloppet för första gången. Jag har fokuserat lite väl mycket på långlopp under hösten, så den där riktiga farten har inte funnits i kroppen, och därför har la jag in 2 intervallpass i veckan igen under december. IMG_2519

 

Uppladdningen inför loppet var lite annorlunda än vanligt. På lördagen innan la jag in ett långpass med strukturerad fartlek – 19km med 10 intervaller med 400m i zon4 fart, och 1200m i zon2 fart. Efter det körde jag bara på återhämtningspass, det sista dagen innan loppet. Jag såg också till att inte ladda upp med några kolhydrater innan loppet, inte mer än jag äter i vanliga fall. På morgonen åt jag en vanlig frukost tidigt, och sedan drack jag bara inför loppet. Rödbetsjuice och andra naturliga juicer, inget socker.

Uppvärmningen har jag slarvat med, så nu körde jag 20 minuter innan med CJ. Lugnt i zon 1, med några fartökningar på slutet. Med 10 minuter kvar till start tog vi oss till startfållan. Jag ställde mig ganska långt bak i elitledet, då jag inte ville trängas i startgrupp 1. Och planen var att springa runt 38 minuter, så jag kände att jag var rätt placerad.

12:00 gick starten, och jag tyckte att jag öppnade starkt men utan att rusa. CJ försvann framåt, och snart såg jag inte längre hans rygg. Jag tänkte att jag kör loppet helt i mitt eget tempo. Jag öppnade ändå första kilometern på 3:31, och andra på 3:38

Jag fortsatte strax under tröskelpulsen fram till runt halva loppet. Vid det här laget låg CJ mer än 100 meter framför, men nu började jag knapra in. Utan att öka tempot, så ökade jag på ansträngningen, och låg över tröskeln hela andra halvan. under andra varvet, vid 8 km kom jag ikapp CJ. Han hade håll, men tryckte ändå på när han såg mig, och drog ifrån igen. Jag låg nära mitt max, och släppte iväg honom.

Men med 500 meter kvar tänkte jag att jag inte skulle låta honom slå mig så lätt, så jag tryckte på max, och med 10 meter kvar var jag ikapp igen. Men det är svårt att slå CJ i en spurt, och han är snabbare än mig, så han hade krafter kvar för att svara. Och han var före mig i mål. Precis före. Men jag var väldigt nöjd med 38:27 som klockan stannade på, så det gjorde mig inget.

Men när jag kollade på resultatlistan efter att jag hade duschat av mig, så såg jag att jag var före ändå! CJ hade stuckit över startlinjen 1 sekund innan mig, så med samma tid, 38:28, var jag före i resultatlistan ändå.

IMG_2521

38:28 i tid, och plats 51 är jag väldigt nöjd med. Och när jag sedan fick reda på att loppet var 10240 meter så kändes det ännu bättre, enligt Strava så satte jag nytt personligt rekord på 10km på 37:20, och på 5km på 18:17. Men det är tider som gjordes under loppet, och räknas inte som personliga rekord. Men det visar iallafall på kapaciteten just nu, och det är en boost i sig. Att fortfarande kunna förbättra sig känns väldigt skönt, och nu känns 35 minuter på milen inte helt omöjligt längre. Först skall jag klara 17:30 på 5 km, och 18:17 är inte så långt därifrån.

Detta var mitt fjärde millopp under året, och det var fjärde gången jag var under 40 minuter, så det börjar kännas ganska stabilt däromkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *