Triathlontest på Aktivitus

Så var det dags att testa sig på riktigt. I söndags var jag i Aktivitus lokaler i Kviberg för ett triathlonpaket. Det innebär:

  • Ett Avancerat test på löpband med laktatmätning
  • Ett Avancerat test på cykel med laktatmätning
  • Ett VO2max-test på cykel eller löpband
  • Ett Personligt anpassat träningsprogram över 16 veckor med inriktning mot Triathlon (cykel+löpning)

Jag började med mjölksyratröskeltest på ergometer. Uppvärmning, och sedan igång. runt 80rpm, och en initial belastning på 80W. Ökade sedan med 40W var tredje minut, ett stick i fingret och mätning av mjölksyrahalten i blodet. Orken i benen tar slut långt innan kondisen, och redan vid 154 i puls är mjölksyran på topp. Här är en bild över testresultatet:
cykeltest

Sedan var det dags för samma mätning, fast denna gång på löpbandet. Jag fick gå och jogga sakta tills dess att mjölksyran var nere på rätt nivå, och sedan började testet. 1 grads lutning, och 12km/h på löpbandet. En ökning på 1km/h var 4:e minut, och mätning av mjölksyran. Som man ser på diagrammet nedan, så är både pulskurvan och mjölksyrekurvan mycket jämnare, beroende på att jag springer mer än jag cyklar.
löptest

Jag blev däremot lite överraskad av resultatet. Snabbt förklarat så skall jag hålla mig i den blå zonen på långpass, den gröna på distanspass, och den röda på intervallpass.

Omräknat till hastighet motsvarar det 5:00 – 4:20 tempo på långpass, 4:20-3:45 tempo på distanspass, och snabbare än 3:45 på intervallpass. Ganska mycket hårdare än de pass jag kör nu, speciellt på distanspassen där jag ligger och fiser i 4:30 tempo.

Avlutningsvis var det dags för ett VO2max test. På med mask över näsa och mun, och upp på löpbandet igen. Patrik tyckte att vi skulle börja det i 15km/h, och sedan hålla samma hastighet, men öka lutningen med 2 grader varje minut. Stenhårt.

Jag nådde min maximala syreupptagningsförmåga vid 6 graders lutning, men med en kille som står bredvid och skriker fortsätt, så är det inte mycket annat att göra. 5 minuter in vid 8 graders lutning skriker jag i masken och stannar bandet. Benen är som stockar, men jag har inte riktigt nått upp till maxpuls, den stannar på 167.

Värdet då? 4,23 liter/minut eller omräknat 58,9ml/Kg/min. Inte på något sätt ett maxresultat, men fullt tillräckligt jämfört med normalfördelningen.

vo2max

 

Så nu väntar jag bara på mitt anpassade träningsprogram, det dröjer c:a två veckor. Sedan blir det hårdträning hoppas jag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *