Supervasan 2021

För 4 veckor sedan frågan Johan Landgren mig om jag ville vara med och springa en stafett mellan Sälen och Mora. Det var tre delmoment, rullskidor, MTB och löpning, alla på 9 mil vardera. Självklart, svarade jag!

Jag fick inte så mycket information om själva upplägget, men två veckor innan loppet ställde vi om träningen, och jobbade mer på tänkt tävlingsfart, dvs långa pass i zon, kombinerat med högintensiva pass. För min del innebar det att hålla sig runt 130 i puls, och anpassa farten därefter. sista helgen körde jag två långpass på 2 och tre timmar, totalt 5 timmar, där jag sprang 61km med en snittfart på 4:50. Så det verkade rimligt att det skulle bli utgångspunkten.

På tisdagen ringde Oscar Olsson och Frida Zetterström upp från konditionspodden, för en snabb intervju precis innan jag stack ut och sprang mitt tisdagspass. Oscar är mannen bakom hela upplägget, och han åker alla sträckor själv. Jag hade inte fått någon info om boende, men alla andra skulle bo på Mora Hotell och Spa, så jag bokade in ett rum där.

På fredag efermiddag åkte jag iväg upp till Mora, och på vägen upp ringde Oscar och sa att den .gpx fil som jag hade inte var riktig. Vi skulle inte springa sträckningen för ultravasan, utan istället följa vandringsleden Vasaleden från Berga by till Mora. Sträckan var densamma, men det visade sig vara en helt annan typ av terräng än vad jag hade tränat för första halvan av loppet.

Då det var en stafett, så var det teamet som var support åt de andra när man inte tävlade själv. Jag slapp gå upp vid 2 för att supporta Mattias Svahn, då Johan och Helena tog hand om detta. Planen var att Mattias skulle växla över till Johan vid 08:30, och att jag och  Helena sedan skulle ta bilen mot Sälen och supporta Johan på vägen. Men han var snabb Mattias, och kom in redan 08:06, så det blev lite stressigt. Jag hann precis få i mig lite frukost innan vi var tvugna att åka iväg.

Det blev lite stressigt, då en miss i kommunikationen gjorde att vi inte var på plats vid första kontrollen där Johan ville ha support, så vi fick vända och jaga hans position via trackern han hade på sig. Tredje försöket lyckades, och han fick i sig tillräckligt med energi för att klara sig till Evertsberg, som är halvvägs. Vi stannade även i mångsbodarna och väntade in Johan, innan vi stack ner till starten i Berga by.

Vi kom till starten strax efter att Oscar hade gett sig av, och en reporter från malungsbladet ställde lite frågor, vilket resulterade i att jag var med lite i en artikel om Supervasan

Samtidigt började konditionspodden sändning från mitt lopp, med en rapport från starten.

Etapp #1 Berga by – Mångsbodarna

Totalsträck: 24 km, total tid 2:12

Delsträcka Sträcktid Medeltempo Medelpuls
24 km 02:12:40 05:16 138

Första två etapperna på Vasaleden är fantastiskt fina! Först 2 km uppför, samma sträckning som vasaloppet, sedan in i skogen och 7km på ganska tekniska små skogsstigar i ganska kuperad terräng. Jag var inte förberedd på att det skulle vara så fint, och löpglädjen var på topp. Flöt fram genom skogen drygt i 5-tempo, men pulsen låg strax under tröskel, så det tog mer kraft än tänkt.

När jag kom ut på grusvägarna vid Smågan, sänkte jag pulsen till den tänkta zon2 pulsen, och då var farten mer väntade 4:40 på platten.

Efter några km på grusvägar, blev det återigen stig fram till Smågan, men jag höll ändå planen hyggligt, och kände mig trots allt ganska fräsch när Johan och Helena väntade med energipåfyllning.

Etapp #2 Mångsbodarna – Risberg

Totalsträcka: 35 km, total tid 3:20

Delsträcka Sträcktid Medeltempo Medelpuls
11 km 01:08:01 05:57 134

Jag fyllde en flaska med sportdryck, tog med några gels till och stack iväg. Återigen mycket mer stig än vad räknat med, och när jag fick veta att jag bara hade plockat in 7 minuter på Oscar, så gick jag ner lite i puls för att försöka hålla mig runt de 130 som var planerat.

På de sträckor där det var lättsprunget kunde jag fortsatt hålla runt 5 min/km, men som ni ser på den totala km tiden över sträckan, så var det totalt sett inte så lättsprunget, då snittet blev nästan 6 min /km

Vid risbergsbacken dök Niklas Axhede upp med  kameran igen, så jag stannade för en pratstund. Men det var lättsprunget, så jag frågade honom om han kunde springa, och det blev en intervju springandes. Tomas Amneskog närmar sig Risberg

Etapp #3 Risberg – Evertsberg

Totalsträcka: 47 km, total tid 4:45

Delsträcka Sträcktid Medeltempo Medelpuls
12 km 01:24:56 06:38 127

Efter Risberg började det gå riktigt tungt. Värmen och den hårda öppningen gjorde att jag tappade tempo. Fram tills nu hade jag kört på enbart sportdryck och gels, men när det började kurra lite i magen, tog jag en halv bar. Och genast fick jag ett kraftigt håll i sidan. Lite förvånande, för jag har inte haft håll på flera år. Jag var tvungen att gå och stretcha magen en bra stund för att få det att släppa.

Mina nylagade Altra Olympus sprack när jag sprang in i en sten, och där och då tänkte jag att jag byter skor i Evertsberg. Men det glömde jag såklart. Det var väldigt varmt nu, så vid sjöarna innan evertsberg gick jag ner och doppade överkroppen, och fick ny energi.

Vid mål väntade Niklas igen, och här är en skön inblick i hur det känns när man har sprungit in i väggen. Amneskog framme i Evertsberg

Etapp #4 Evertsberg – Oxberg

Totalsträcka: 62 km, total tid 6:34

Delsträcka Sträcktid Medeltempo Medelpuls
15 km 01:48:22 06:43 125

Efter Evertsberg går det utför. Och direkt kom jag på att jag skulle ha bytt skor. I vanliga fall är det nu man kan rulla på och spara tid, men låren var rätt rökta vid det här laget, så varje steg utför var en plåga. Försökte ändå att rulla på så gott det gick.

Jag visste att jag skulle vika av från banan strax innan Oxberg, men missade avfarten, och sprang förbi. Fick vända och ta en extra backe upp mot kontrollen. Var rätt sleten när jag kom upp här, och intervjun kanske låter lite förvirrad, men det enda jag tänkte på var att jag inte skulle glömma att byta skor. Tomas Amneskog i Oxberg

Etapp #5 Oxberg – Hökberg

Totalsträcka: 71 km, total tid 7:46

Delsträcka Sträcktid Medeltempo Medelpuls
9 km 01:12:16 06:55 119

Bytte skor till Craft, och kände direkt att jag fick lite mer energi, även om det inte syntes direkt på kilometertiden. All uppförsbackar var gåbackar nu. Fortsatt varmt, så jag stannade vid varje bäck jag kunde hitta och svalkade mig. Magen kunde fortfarande inte acceptera någon mat, så bananen jag satte i mig i Oxberg fick jag gå och stretcha bort igen.

Etapp #6 Hökberg – Eldris

Totalsträcka: 81 km, total tid 8:54

Delsträcka Sträcktid Medeltempo Medelpuls
10 km 01:08:14 06:29 116

Nu hade även myggen börjat komma fram när solen sänkte sig lite, och varje gång det kom en backa, så kom dom. Det var rätt bra, då enda sättet att bli kvitt dom var att springa. Och  det gjorde att jag fick upp tempot lite. Och tro det eller ej, nu började det kännas bättre igen. Jag kunde flyta på så gott det gick, och kände att jag även mådde lite bättre då det blivit svalare.

I Eldris skulle Johan hänga med sista milen in mot mål, så jag såg fram emot lite sällskap.

Etapp #7 Eldris – Mora

Totalsträcka: 90 km, total tid 9:51

Delsträcka Sträcktid Medeltempo Medelpuls
10 km 00:56:56 05:42 120

Johan satte upp ett tempo som kändes lite högt, men jag sa till honom att köra på. Det skulle gå lite snabbare in mot mål då. Så jag bet ihop, och hängde efter. Nu var backarna inga gåbackar längre, vi sprang på i samma tempo hela tiden.

In mot Mora, så kände jag mig pigg, och vi ökade succesivt farten in mot upploppet, och jag kunde köra sista kilometern i sub 4 fart, Benen protesterade givetvis, men det var bara att slappna av och trycka på.

I mål väntade Frida med intervjumicken direkt efter målgång, och jag försökte sammanfatta det så gott jag kunde. Supervasan 2021 – Målgång Tomas Amneskog

Vi skulle ha champange när damlaget gick i mål, vilket skulle vara en dryg halvtimme senare. Så jag hann hem till hotellet för att byta om och duscha. Och precis när vi skulle skåla, så blev jag yr och illamåande, och var tvungen att lägga mig ner. Värmen under dagen, och att jag inte hunnit få i mig någon mat kom ikapp.

Dagarna efter hade jag en ruggig tränin gsvärk i låren. En sån värk jag bara har efter rejält utmanande bergslopp. Så även en relativt, på pappret, flack bana kan vara en tuff utmaning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *