Professionell Skyrunner vid 48 års ålder

Det är aldrig för sent att bli bra. Vid 48 års ålder tar jag min löpning till nästa nivå och går med i Team Arduua som en av deras professionella forerunners. När det gäller ultra trailrunning och skyrunning är grit, viljestyrka och uthållighet viktigare än kapacitet och topphastighet.

Så hur hamnade jag har? Här är historien bakom och svaret på varför jag gick med i Team Arduua när jag fick frågan från grundaren Katinka Nyberg i december 2020.

2019 avslutade jag 12 ultralopp, varav 5 i berg med mycket höjdmeter. 2020 ställdes nästan alla tävlingar in, och jag var tvungen att springa FKT och virtuella tävlingar. Jag vann Trailrunning Sweden höjdmetertävling där jag gjorde 7182 m + på 16 timmar på min bakgård, som jag sprang upp och ner 101 gånger, och jag tror att detta satte mitt namn på listan över svenska skyrunners, eftersom jag fick en inbjudan att gå med i Skyrunner Adventures på Facebook.

Under sommaren hade de Skyrunner vertical challenge, där du skulle få så mycket positiv och negativ stigning  på 1, 2 eller 4 timmar. Och eftersom vi inte har några stora berg här, sprang jag på min backyard. Jag tog 4 timmars utmaningen och lyckades springa upp och ner för min kulle med 70m + 42 gånger. Höjdmätaren registrerade inte hela höjden, eftersom jag snabbt vände på toppen och botten av backen, men jag lyckades 2807 m + och 2763 m- på fyra timmar och vann tävlingen.

Första priset var 1 års coachning med en professionell skyrunning-tränare. Jag var en löptränare själv och undrade hur mycket nytta jag skulle ha av priset, men jag bestämde mig ändå för att ge det en chans.

Jag startade coachingsplanen med att mäta min rörlighet och styrka och ett videosamtal med min tränare Fernando Aramisen, en erfaren skyrunningtränare från Spanien. Han lade mina träningspass på Training Peaks, och vi hade uppföljningsmöten varje månad via e-post. Allt jag loggade synkroniserades från Garmin till TP, och jag lade till en kommentar till varje träningspass. Jag har följt en träningsplan tidigare, men inte med så mycket uppföljning och coachinteraktion. Jag är inte den mest flexibla personen jag känner, och jag skulle säkert kunna använda mycket mer rörlighet …

Grunderna i träningen följer vad jag är van vid, en 80/20 fördelning med 80% Z1 låg intensitet och 20% Z4-5 hög intensitet. Vad som var annorlunda var att träningen var specifik för skyrunning, där höjdmeter var viktigare än avstånd. Och specifika delar av trail och bergslöpning, till exempel var man ska trycka på upp och nerför backarna. Det här var nytt för mig och passade mig perfekt. De senaste två åren har jag gjort det mesta av min träning med hög intensitet på cykeln, eftersom den snabba hastigheten som behövs för de högre pulszonerna vid löpning ofta leder till stressskador. Och tro mig, jag har haft nästan alla.

Jag tycker också att det är mycket lättare att få högre puls i stigningarna, så jag gör all min VO2max-träning i backarna. Tröskelträningen gör jag på jämnare terräng, främst på stig.

En annan sak som var nytt för mig var hur mycket styrka och rörelseövningar som var planerade. Först mestadels med kroppsvikt, men nu, med ökande vikt på skivstång. Planen har baserats på mina personliga mätvärden och har gjorts för att förbereda min kropp för den extra belastningen att lyfta vikter. Jag har verkligen gjort min beskärda del av att lyfta vikter på gym, men mer för en allmän styrka, och inte specifikt för skyrunning och ultralöpningsfokus.

Och nu ser jag resultatet. Efter bara fyra månader på programmet slog jag mina personliga bästa tider på Strava oftare än inte, även med KOM: s på kortare sprintintervaller.

Så varför gick jag med i Team Arduua när Katinka frågade mig för en månad sedan? Det är naturligtvis en stor chans och en stor ära att betraktas som en professionell idrottsman, men jag skulle inte ha gått med om jag inte kände att de delade passionen och kunskapen för sporten som jag har. Att ta den spanska kunskapen om skyrunnings till resten av världen är en bra idé, och något som jag skulle vilja vara en del av och något som jag kan stå bakom.

Så jag ser verkligen fram emot 2021 som en del av Arduua-teamet!

Läs mer om Arduua här: https://arduua.com

Och min berättelse på Arduuas blogg: https://arduua.com/skyrunner-story/tomas-amneskog/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *